1224 MIDDENGOLF

Zendmast Radio 1224

1224 Op De Middengolf

Wat Radio 1224 onderscheidt van veel andere internetstations, is de liefde voor het zenden via de ether. Verschillende dj’s van het station hebben een radio-verleden; ze zonden als piraat uit op middengolf en FM. Je herkent bij hen die achtergrond en voor meerdere dj’s biedt het feit dat Radio 1224 een etherfrequentie heeft meerwaarde.

Wie & Waarom

Radio 1224 dankt haar naam aan het gelicenseerd gebruiken van de frequentie van 1224 kHz op de middengolf. Dat is een frequentie met historie: de Nederlandse omroep gebruikte die en daarna Radio Veronica toen ze commercieel ging. Radio1224 is een LPAM-station (Low Power Amplitude Modulation). Oprichter Teun, al jaren zendamateur, verkreeg (uiteindelijk) in 2018 met succes de vergunning van de overheid. Zendapparatuur en antenne staan bij Teun thuis in Lunteren. Teun is de spin in het web van Radio1224.

Helemaal legaal

Radio1224 beschikt naast de vergunning van het Agentschap Telecom over goedkeuring van het Commissariaat voor de Media en draagt netjes muziekrechten af. Daarmee is Radio1224 een volkomen legaal radiostation, zowel op de middengolf als op de internetstream. Wie in zee gaat met het station, als sponsor of als dj, heeft niks te vrezen.

Hoe werkt het qua techniek

Dj’s sturen hun liveprogramma’s naar de programmaserver. Is er geen live-dj op de programma-server, dan neemt “de jukebox” het over. Die jukebox is ongeëvenaard: de muzieksmaak past zich aan naar de uitzendtijd, je hoort jingles op tijd (“Goeiemorgen” alleen ‘s morgens).

De programmaserver stuurt het signaal naar onze stream-provider en van daaruit gaan de programma’s de wereld over.

Een vaste luisteraar, de middengolf-installatie

De allertrouwste luisteraar van de 1224-stream is de DEVA Broadcast in Lunteren. Deze internetontvanger stuurt de stream naar een Orban Optimod AM. Mocht het internetsignaal om wat voor reden wegvallen, dan heeft de DEVA een muziekdatabase als back-up. De DEVA detecteert ook stilte-periodes; een stille stream… door een in slaap gevallen dj bijvoorbeeld

De Optimod AM werd vroeger ook gebruikt door de zeezenders en geeft een station zowel een heel eigen klank, als dat ze het signaal opkrikken zodat de zender optimaal gemoduleerd kan worden. Dat klinkt goed en bevordert de reikwijdte. Het apparaat instellen is verdraaid ingewikkeld en erg bepalend voor een station. Zeezender-luisteraars herinneren zich wellicht het verschil tussen de stations van weleer – de Optimods van Laser en Caroline waren het best ingesteld en bij Veronica konden ze nog wat leren van Noordzee.

De middengolfzender van Radio 1224 is een Norton die conform de voorschriften 100 Watt PEP-vermogen naar de antenne stuurt.

De antenne is een toploader die met een spoel verlengd is om met tussenkomst van een antenne-aanpassing een mooie staandegolf op de meter te krijgen. De top van de antenne bevindt zich op 32 meter.

Ontvangstmogelijkheden – DX-ers?

De grondgolf heeft het richting Oost moeilijk door de Veluwse stuwwallen en bossen. Richting Noord (Amersfoort en Nijkerk) gaat het prima. Naar het zuiden en zuidwesten straalt de antenne het best en is met een gewone radio het station tot in Waalwijk te ontvangen. We bereiken naar het Zuiden ook bijvoorbeeld Uden en Den Bosch.

Het is erg leuk ontvangstrapporten te ontvangen, niet alleen om te zien wat de grondgolf doet, maar ook voor wat er ‘s avonds gebeurt via reflectie. We kregen rapporten uit Finland en Frankrijk – dat vinden we fantastisch natuurlijk! Voor DX-ers: Onze QTH is Lunteren – JO22TC.